Koncentrát chladící kapaliny je jedním z nejdůležitějších, ale i nejopomíjenějším parametrem ovlivňující kvalitu samotného broušení na brusném stroji.
MONTANA Switzerland klade nemalý důraz, ale i investice v rámci vývoje skladby chladící kapaliny MONTANA CF 2000.
Veškeré broušení je prováděno pouze pod tlakovou vodou.
Chladící kapalina zejména ovlivňuje:
- Chlazení v průběhu brousícího procesu.
- Zlepšuje brusné výsledky a vlastní účinnost broušení.
- Chrání proti korozi vnitřní část stroje včetně ocelové hrany lyže, snowboardu – tvoří lubrikační mikrofilm.
- Množství a kvalita koncentrátu chladící emulze je základním předpokladem pro dostatečné vymývání brusného odpadu z brusných segmentů.
- Obraz přenosu struktury je daleko přesnější a kvalitnější – závodní servis.
Koncentrát je dávkován v poměru 1.5%, za stálého míchání do vlažné vodě. Následně obsah vlijeme do zásobníku vody s čerpadlem. Emulze by nikdy neměla být smíchána s emulzí jiného typu, její kvalitu včetně kvality koncentrátu měříme pomocí refractometru.